Press

Upplev sommaren genom den svenska folkmusikskatten!

… i den trolska, ljusa försommarnatten. En äventyrlig, guidad skogsvandring och ett annorlunda skådespel, där skogens mystik lockas fram med musik, dans och berättelser.

För tjugonionde året i rad ges Huldrans Natt mitt ute i urskogen i den ljusa juninatten

Om föreställningen

Tre mil norr om Stockholm city, ligger ett urskogsområde – Tärnan. Veckan efter midsommartid spelas där, mitt ute i skogen i den trolska sommarnatten Skymningsspelet Huldrans Natt.

Spelet har sedan 1990 visats för över tvåtusen åskådare, i Värmland, Tyresta och Vallentuna. 2001 flyttade spelet till det då nybildade naturreservatet Trehörningsskogen, vid friluftsområdet Domarudden, en mil norr om Åkersberga. Var beredda på äventyr i ett möte med urskogens väsen, i gränslandet mellan naturen och vår egen fantasi. Huldrans Natt pågår från 21.00 till midnatt och består av en guidad vandring genom gammelskogen samt spel och överraskningar på hemliga platser i det drömska skymningsljuset inne i skogen och vid sjön.

Föreställningen avslutas med en måltid över öppen eld. Publiken får uppleva skogens dofter, ljud, rörelser och historia. I denna stillsamma stämning, i detta andrum i tillvarons annars så höga tempo, lockas publiken till eftertanke och harmonisering med den skog de befinner sig i och som på många sätt utgör våra rötter.

Skogsekologi och poesi

Vi leds in i skymningen på okända stigar och får genom levande exempel tränga in i denna spännande värld av skogliga samband och historia. Målet för vår vandring är en stilla skogssjö. Gläntorna i skogen omkring sjön får liv i skymningen. Vi börjar ana rörelser av sådant som vi bara hört talas om, älvor, skogsrån och gråmän. Ackompanjerat av knarrande furor, näckens fela och klanger från vår egen folkmusik spelas ett märkligt skådespel upp. Vad är verkligt? Vad är dikt? Snart är vi inne i den mytvärld som förr var basen för vårt sätt att förstå vår existens och som gett oss rötterna till så många av våra sagor och sägner, vår kulturhistoria och vår folkmusik.

Genom en unik kombination av vetenskap och kultur erbjuds en helhetsupplevelse som ger en genuin inblick i urskogen och dess innersta väsen.

Efter vandringen serveras en enkel måltid ute i det fria. Vi sitter runt elden och får också njuta av sång, musik och berättelser från skogen. När vi låtit oss smaka av vildmarkssoppa, bröd och dryck, vandrar vi åter till Domarudden för hemresan. Kontrasten blir skarp när vi når den upplysta motorvägen och minnet av en märklig kväll blir ännu starkare.

I den här skogen tillåts död och liv existera samtidigt – till förmån för den biologiska mångfalden.

Vi möts i gränslandet mellan skogen och vår fantasi, mellan dag och natt, mellan ljus och mörker.

Huldrans Natt sker i midsommartid, när skogen är som mest levande och när hela naturen mognar inför högsommaren. Skymningen lägger sig över skogen, nattskärran spinner och nattfukten lockar fram dofter av pors, vitmossa, kåda och skvattram… berättar projektledaren Nina Nu.

Detta är en skog som vi inte styr över, en skog som får forma sig själv. I Huldrans Natt får vi chansen att möta skogen och naturen på dess egna villkor. Välkomna till Domarudden och till sökandet efter Huldran i den ljusa sommarnatten med oss! uppmanar skogsguiden Calle Bergil.

Fakta
Huldrans Natt
spelas 26 – 29 juni kl. 21.00 – 00.30
vid Domaruddens friluftsgård, Åkersberga.
Pris: 400 kr, inkl. vildmarksmåltid.  Biljetter www.visitroslagen.se,

(BIL: Norrtäljevägen, avtag Åkersberga, avtag Domarudden)
(BUSS: från Danderyds sjukhus till Åkersberga)
Se Praktisk information

För ytterligare information (endast för pressen)

OBS! Det är inte tillåtet att fotografera under föreställningarna. Beställ gärna bilder av oss istället.

Webbmaster / pressbilder: Richard Wesemeyer, mail, 0768 – 67 57 00.
Projektledare / konstnärlig ledare: Nina Nu: 070 – 747 26 04, mail