Om

Huldrans Natt produceras av Jordnära Kultur, med Nina Nu och Richard Wesemeyer i spetsen.

Skymningsspelet Huldrans Natt är en unik upplevelse

om och i urskogen, som spelas veckan efter midsommar varje år vid Domarudden, Åkersberga, drygt två mil norr om Stockholm. Spelet består av en äventyrlig, guidad vandring, skymningsspel på olika platser i skogen och vid sjön och vildmarkssoppa vid lägerelden. Spelet vänder sig till alla över 10 år.

Huldrans Natt erbjuder människor en unik möjlighet att få uppleva den riktiga skogen och lära sig vad som utmärker den. Dessutom på ett likande sätt som den upplevdes förr, när skogen var närmare, mycket mer outforskad och sägenomspunnen – och innan elektriciteten kom.

Att sedan få, bortom orden, uppleva hur skogen vaknar till liv i skymningen och ana det man hört talas om från sagorna, fulländar helhetsupplevelsen.

Många är de publikröster genom åren som beskrivit Huldrans Natt som en helt unik upplevelse, en meditation eller en nästan religiös upplevelse. Många återkommer år efter år och många reser långväga ifrån.

Det yttersta syftet med spelet är att locka människor till att besöka den riktiga skogen oftare, att känna sig mer förbunden med den samt att kunna se skillnad mellan en vanlig och en riktig skog. I den riktiga skogen ”kan Huldran finnas” – och kanske till och med ibland själv låta sin egen längtan efter oss människor ta eld…

I sagorna ser huldran ut som en vacker kvinna. Men när hon vänder sig om är det ingen vacker kvinna längre, utan en murken trädstam. Hälften av huldran är ett träd, som blivit så gammalt att det börjat ruttna, precis som gammeltallarna eller de kullfallna jättegranarna i den vresiga, otämjda gammelskogen…  Huldran har blivit en symbol för skyddandet av urskogen, då hon själv förkroppsligar urskogens väsen.