Hembygdens kulturhistoria

Domarudden är en viktig kulturmiljö för Österåkers kommun.

Här har funnits friluftsgård sedan 1930-talet och här finns Sthlms läns bästa vedeldade sjöbastu. Här möts vandringsleder, skidspår och plogad skridskobana. Domarudden är ett populärt utflyktsmål med vandrarhem, konferens, badstrand, lekplatser, café och restaurang.

Trehörningsskogen, tillsammans med stora delar av Tärnanområdet är unikt i sitt slag – ingen annan västeuropeisk huvudstad har en i det närmaste orörd urskog så nära som 2,5 mil.

Huldrans Natt berättar spännande kulturhistoria från bygden och skogarna runt Domarudden.

Det räcker att gå tillbaka 150 år i tiden, till tiden innan elektriciteten.

Drängar, pigor, vallflickor, kolare, båtsmän och dagsverkare arbetade i skogen på olika sätt.

I skogar som fått forma sitt eget liv har det alltid funnits historier om märkliga ting. Det har alltid funnits människor i skogen. Ofta ensamma män som har tvingats ut av nöden eller som valt ensamheten i skogen, som t.ex Båtsman vid Trehörningen.

Var det han som tidigare varit dräng på Domarudden, och rymt upp i skogen och bosatt sig där? På något märkligt sätt hade han lyckats att överleva uppe den magra skogen, i en enkel riskoja nära sjön. Han levererade timmer till sågen i Bromseby och tjog efter tjog med kräftor till bonden i Järsätra, trots att ingen någonsin sett några kräftor i den sjön. Det berättades att han med sitt munspelande kunde locka kräftorna ur deras hålor och att han var i lag med själva skogsråt.

Följ med till Huldrans Natt – ett nattligt möte med urskogens väsen. Här får du också lära dig vad en riktig skog egentligen är och ana urskogens väsen, som vi bara hört talas om i sagorna. Du får vandra och uppleva skogen på natten samt njuta av gammelskogens sånger och vildmarkssoppa över öppen eld.

Beställ biljetter nu på visitroslagen.se
Mer info: facebook.com/huldransnatt

Gubben Litzén?